Un deputat PSD propune legea renunțării la ora de iarnă. „Inițiativa are ca scop utilizarea totală a zilei”

Un deputat PSD propune legea renunțării la ora de iarnă. Inițiativa are ca scop utilizarea totală a zilei
Publicat: 12/05/2013, 10:55
Actualizat: 20/05/2015, 20:46

O Românie doar cu oră de vară. Deputatul PSD Constantin Mazilu a luat un studiu britanic desfășurat pe un eșantion de 3.000 de persoane și l-a transformat într-o inițiativă legislativă pentru renunțarea la ora de iarnă. Astfel, parlamentarul a depus un proiect de lege prin care dorește ca ora de vară să devină cea oficială pentru toate cele 365 de zile ale anului.

„Această lege are ca scop utilizarea totală a zilei, îmbunătățirea condițiilor de muncă și odihnă, dar și evitarea influenței negative pe care o are trecerea la ora de iarnă asupra sănătății populației. Deloc de neglijat sunt și efectele pozitive pe care le-ar crea la nivel economic, grație reducerii consumului de energie electrică”, a explicat pesedistul.

FOTO: CDEP.ro // Constantin Mazilu, deputatul PSD care vrea să desființeze ora de iarnă

Mai departe, Mazilu oferă exemplul altor state: „Odată cu accentuarea crizei economice, Ucraina nu mai practică trecerea la ora de iarnă, pentru a economisi energie electrică. La fel și Federația Rusă. Și Irlanda, precum și multe alte țări din toată lumea fac excepție de la regimul trecerii la ora de iarnă, din aceleași raționamente de ordin economic, dar și uman. Președintele Ucrainei a explicat că țara sa a renunțata la ora de iarnă, în condițiile în care schimbarea de la ora de vară la cea de iarnă ‘poate duce la stres și boli””, și-a mai motivat deputatul necesitatea acestei legi.

Propunerea legislativă se află pe site-ul Camerei Deputaților, în dezbatere publică, și dorește să modifice și să completeze Ordonanța de Guvern nr.20/18 august 1997, privind stabilirea fusului orar pe teritoriul țării noastre.

„Bucurați-vă de o oră în plus de somn cât puteți!”

În expunerea de motive Constantin Mazilu citează date dintre-un studiu realizat de oamenii de știință ai unei universități din Regatul Unit. „Trecerea la ora de iarnă poate antrena tulburări grave la nivelul ritmului biologic al omului. ‘Bucurați-vă de o oră în plus de somn cât puteți” spun specualiștii de la Universitatea Glasgow, Marea Britanie, care avertizează că efectul schimbării de oră dispare în câteva zile. Afirmația acestora vine în urma unui studiu la care au participat numai 3.000 de adulți din Marea Britanie și care a demonstrat că, odată cu schimbarea prei, în ultimul weekend al lunii octombrie, calitatea somnului dispare. Cei mai mulți dintre participanții la studiu au declarat că se simt chiar mai energici și mai fericiți decât înaintea trecerii la ora oficială de iarnă. Însă beneficiile lenevirii de fiecare an, din ultima duminică a lunii octombrie, dispar rapid, mulți dintre cei care s-au declarat mulțumiți de situație spunând că se simt mai rău ca atunci când dormeau mai puțin”, se mai menționează în expunerea de motive a deputatului PSD.

Medici: „Organismul se resimte atunci când trecem la ora de vară”

Medicii, dar și specialiștii în psihologie, consideră exagerată inițiativa legislativă a deputatului Mazilu. „Atunci când trecem la ora de iarnă organismul nu este bulversat. Dormim mai mult. Atunci când trecem la ora de vară suntem mai obosiți, dar nu pentru o perioadă lungă de timp. Este suficient să treacă două-trei zile și organismul nu va mai simți niciun fel de diferență. Este prea mult spus că trecerea la ora de iarnă și chiar la cea de vară ne stresează”, a declarat pentru gândul dr. Marina Luculescu, medic de familie.

La rândul său psihologul Alfred Dumitrescu a spus pentru gândul că, din punctul său de vedere, propunerea legislativă nu are niciun fel de suport. „Într-adevăr, organismul are nevoie de puțin timp pentru a se acomoda, dar efectele nu sunt atât de mari, încât să desființăm ora de iarnă. Dacă am merge pe acest principiu, atunci la fel de bine am putea interzice să mai călătorim în alte țări, deoarece unele dintre ele au un fus orar diferit față de al nostru”, a precizat specialistul în psihologie.

Noțiunea de „ora de vară” introdusă încă din 1931

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în anul 1931. Până în anul 1939, ora de vară a funcționat în fiecare an, între prima duminică din aprilie și prima duminică din octombrie. Între 1 aprilie 1940, ora 00.00, și 2 noiembrie 1942, ora 03.00, ora de vară a fost în vigoare permanent în România.

Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată. Ora de vară a fost reintrodusă în România începând cu anul 1979. Până în 1983, a funcționat sistemul primei duminici din aprilie și ultimei duminici din septembrie, iar din anul 1948 până în 1996, cel al ultimei duminici martie și al ultimei diminici din septembrie.

În anul 1997, se modifică ora standard, astfel că ora de vară începe să se aplice în fiecare an în ultima diminică din martie (ora 03.00 devine 04.00) și ultima duminică din octombrie (ora 04.00 devine ora 03.00). Această regulă a fost statuată de ordonanța de Guvern nr. 20 din 18 august 1997.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce sancțiune a primit un şofer din Vâlcea după ce şi-a împodobit BMW-ul cu luminițe
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum ar vota românii cu pregătire superioară la alegerile prezidențiale. Diaspora, marea necunoscutǎ. Surprizele studiului...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Şoferii cu permis categoria B care dau iar examen. Regula care nu ii lasă să...
Ultima etapă. Pensionarii care mai au patru luni la dispoziție pentru a-și rezolva dosarele
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Orașul din România în care va fi construită o fabrică de baterii de 50 de...